Düşük teminat oranları ile çift yönlü işlem yapma imkânı!

Osmanlı Yatırım’da Döviz ve Altına Dayalı Vadeli İşlem Avantajları:

Komisyon ve Ücretler

  • Döviz ve altın vadeli işlemlerinizde düşük ve aylık işlem hacminize göre belirlenen şeffaf komisyon oranları,
  • Online işlem platformlarımızdan, komisyon/fon/BES karşılığında;

-Profesyonel data ekranlarını (Matriks, Forex, İdeal),

-Canlı fiyat lisanslarını,

-Algoritmik işlem modüllerini,

-Araştırma ekranlarını, çağrı merkezi veya müşteri temsilcinizi aramaya gerek kalmadan anında tanımlama ve ücretsiz kullanım.

Piyasa İzleme ve Emir Gönderimi

  • Web ve mobil uygulamalarda döviz, altın ve emtia vadeli piyasalarını ayrı takip ederken kolay emir gönderimi,
  • Vadeli portföyünüzü ayrı görüntüleme ve takip,
  • Döviz ve emtia dayanak varlıklarına ve vadeye göre filtreleme ile kolay emir ekranları,
  • Mevcut emir ekranlarının yanı sıra grafik ve kokpit üzerinden döviz ve altın kontratlarında kolay emir gönderimi,
  • Emir ekranlarından Kâr Al / Zarar Durdur emirleri ve diğer özel emirler,
  • Teminat aktarım işlemlerini, E-şube ve Osmanlı Mobil platformlarından kolay ve hızlı gerçekleştirebilme, başka kurumlardan direkt VİOP teminat hesabınıza EFT imkanı,
  • İşlem yapacağınız döviz emtia vadeli sözleşmeleri için gerekli başlangıç teminat bilgilerini emir ekranları üzerinden görebilme ve güncel teminat takibi sağlayabilme,
  • TradingView, Matriks Algo ve İdeal Algo'da işlem yapma olanağı.  

Döviz ve altına dayalı diğer ürünlerimizle ilgili aşağıdaki sayfalarımızı ziyaret edebilirsiniz:

Ekstre ve Teminat İşlemleri

  • Vadeli hesabınıza tüm platformlardan kolay ve hızlı teminat aktarımı,
  • Vadeli hesabınızda teminat olarak hisse ve yatırım fonu gibi farklı ürünleri kullanma imkânı,
  • Vadeli işlemlerinizin kar/zarar geçmişini seçili tarih aralıklarında kontrata göre inceleme imkânı.

Yatırımcı Desteği

  • 1 milyon TL üzerindeki hisse, fon ve BES toplam portföyünüz ile çalışmanız karşılığında size özel müşteri temsilcisi hizmeti,
  • Aktif Trader web üzerinden kullanabileceğiniz ücretsiz döviz vadeli araştırma aracı, 
  • Yatırım fonları, BES gibi pek çok yatırım ürününde yatırımlarınızı değerlendirme, bu ürünlerle ilgili portföyünüzü takip etme ve yatırım yapma konularındaki gelişmiş emir ve bilgi ekranlarımızdan yararlanma,
  • Portföyünüzün dağılımını ve gelişimini hisse senedi ve diğer yatırım ürünleri ile beraber görüntüleme ve  anlık veriler ile takip etme, tek sayfada maliyet ve kâr/zarar bilgileri görüntüleme, 
  • Platformlarımız üzerinde döviz emtia vadeli sözleşmeler için özelleştirilen hazır sayfalar ile web üzerinden dayanak varlık ve sözleşme fiyatlarını anlık takip edebilme, emir ekranlarındaki filtreleme fonksiyonları ile sözleşmeleri kolaylıkla bulup işlemlerinizi gerçekleştirebilme,
  • Osmanlı Yatırım içindeki ilişkili hesaplarınıza ve diğer kurumlardaki kendi hesaplarınıza kolay nakit ve menkul transferi yapabilme, 
  • Yatırım ürünü ve menkul kıymet bazında belirlediğiniz tarih seçimleri ile kolayca işlem ekstrelerine ulaşabilme,
  • Fatura ya da kredi kartı ödeme gibi diğer bankacılık işlemlerini rahatlıkla gerçekleştirebilme.

BorsaDirekt Web ve Mobil ile en çok seyredilen altın ve dövizleri anlık fiyatlarla izleyebilir, VİOP piyasasında altın, gümüş ve döviz kontratlarını son fiyat, değişim ve açık pozisyon adetleri ile takip edebilir, gelişmiş olarak canlı vadeli kontratların fiyatlarını izleyebilir ve vadeli işlemlerden oluşan izlediklerim sayfası yapabilirsiniz.

Vadeli
Düşük teminat oranları ile çift yönlü işlem yapma imkânı!


VİOP nedir?

Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası (VİOP); pay, endeks ve dövize dayalı opsiyonlar ile pay, endeks, döviz, enerji, emtia, kıymetli madenler, yabancı endeksler, metal ve TLREF üzerine vadeli işlem sözleşmelerinin işlem gördüğü piyasadır. VİOP yerli ve yabancı yatırımcılar için şeffaf ve güvenli yatırım ortamı oluşturarak, yatırımcılara riskten korunma (Hedging), portföy çeşitlendirme, kaldıraç etkisinden faydalanma, etkin fiyat oluşumu ve yüksek likiditeye ulaşım gibi imkanlar sağlamaktadır.

VİOP Nedir?

VİOP'ta işlem yapmanın avantajları nedir?

 

  • Kaldıraç unsuru:
    Vadeli işlem piyasalarında pozisyon almak için o pozisyon değerinin düşük bir oranında başlangıç teminatının yatırılması yeterlidir. Vadeli piyasalarda yatırımcılar gerek fiyat artışlarından gerekse fiyat düşüşlerinden kaldıraçlı olarak getiri elde etme imkanına sahiptirler. Ancak kaldıraç etkisi yatırımcı için spot piyasaya göre çok daha hızlı ve büyük miktarda zarar etme riskini de içinde barındırır.
  • Fiyat düşüşlerinden de faydalanma olanağı:
    Vadeli piyasalar açığa satış imkânı verir. Bu sayede yatırımcılar kısa pozisyon alarak fiyat düşüşlerinden de faydalanabilir.
  • Vergi avantajı:
    Hisse senedi veya hisse senedi endekslerine dayalı vadeli işlem ve opsiyon sözleşmelerinden elde edilen kazançlar %0 stopaja tabi olup, beyan edilmez.
  • Portföy çeşitlendirmesi:
    Vadeli piyasalar portföy çeşitlendirmesi ve dolayısıyla riskin yayılması açısından değişik seçenekler sunar.
  • Karşı taraf riski:
    VİOP'ta işlemler takas kurumunun (Takasbank) garantisi altındadır.
  • Teminatların nemalandırılması:
    Takasbank'ta teminat hesaplarında tutulan Türk Lirası cinsinden işlem teminatları Takasbank Fon Yönetimi tarafından mümkün olan en iyi şartlarda nemalandırılır.
  • Hedge ve Arbitraj imkânı;

Arbitraj, piyasalarda işlem gören menkul kıymetin, döviz veya değerli madenin bir piyasada ucuzdan alınıp, aynı malı farklı bir piyasada daha yüksek fiyattan satarak gelir getirilmesi amacını taşımasıdır. Arbitraj fırsatı genellikle anlık olarak aşırı arz veya talebin piyasa dengesini bozmasıyla yakalanabilir. Arbitraj ile risksiz bir şekilde kar elde etme amacı güdülür.  

Hedge, ileri tarihte oluşabilecek finansal risklere karşı korunma amacıyla herhangi bir döviz veya emtia ya da finansal  üründe sahip olunan pozisyonun tam tersi yönünde işlem açmak olarak tanımlanabilir.

Kimler vadeli piyasalarda işlem yapar?

Riskten korunmak isteyen yatırımcılar: Bir sermaye piyasası aracı, döviz, kıymetli maden ve malı kullanan, bunlarda pozisyon tutan ve gelecekte meydana gelebilecek beklenmedik değişimlerden korunmak isteyen yatırımcılar vadeli piyasalarda spot piyasadaki pozisyonlarının tersi yönünde pozisyon alırlar.

Fiyat hareketlerinin getirdiği fırsatlardan yararlanmak isteyen yatırımcılar: Fiyat beklentileri çerçevesinde kâr elde etmek isteyen yatırımcılar için vadeli piyasalar özellikle kaldıraç etkisi ile önemli fırsatlar sunar. Kaldıraç etkisi ise aynı zamanda yatırımcılar için risk oluşturabilmektedir.

Arbitrajcılar: Arbitrajcılar, iki veya daha fazla piyasada, üründe ve/veya vadede eş zamanlı yapılan alım satım işlemleri ile risksiz kâr elde etmeyi hedeflerler.

Viop’ta alınıp satılabilecek vadeli sözleşmeler nelerdir?
  • Pay Senedi Vadeli İşlem Sözleşmeleri
  • Endeks Vadeli İşlem Sözleşmesi
  • Döviz Vadeli İşlem Sözleşmeleri
  • Kıymetli Maden Vadeli İşlem Sözleşmeleri
VİOP’ta işlem yaparken dikkat edilecek hususlar nedir?
  • VİOP’ta küçük teminatlarla yüksek hacimli işlem imkanı tanıyan kaldıraç sisteminde kazanç ve kayıp riski oranı aynıdır. Kaldıraç sisteminde yüksek kazanç potansiyeli kadar kayıp riski de olduğu unutulmamalıdır.
  • VİOP’ta işlem yapılmasına olanak tanıyan teminat sistemi etkin teminat yönetimi yapılmadığında riske dönüşebilir. Yatırımcı açmış olduğu pozisyonu taşıyabilmesi için teminatının başlangıç teminatının altına düşülmemelidir. Başlangıç teminatının altına düşen pozisyonlar, mevzuat gereği sistem tarafından otomatik olarak kapatılır. Dolayısıyla yatırımcı işlem stratejini gerçekleşmeden pozisyonunu kaybedebilir. Bu durumlara mahal vermemek için bakiyenin tamamı ile pozisyon açılmaması, başlangıç teminatının üstünde bakiye hesapta bulundurarak pozisyonun korunması sağlanabilir.
  • VİOP’ta işlem gören tüm sözleşmeler aynı likiditeye sahip değildir, oynaklığın arttığı zamanlarda bu varlıklarda her fiyat kademesinde fiyat oluşmama riski olabilir.
Viopta takas nedir ve takas süresi ne kadardır?
Takas, Borsada gerçekleşen işlemlerle ilgili olarak ortaya çıkan sorumlulukların Takas merkezinin, alıcı(uzun pozisyon sahibi) karşısında satıcı (kısa pozisyon sahibi) , satıcı karşılığında alıcı konuma geçmesi suretiyle yerine getirilmesidir. Viop’ta takas süresi T+1 gündür.
VİOP akşam seansı saatleri nasıldır?
Akşam Seansı – 18:50
Akşam Seansı Sürekli Müzayede – 19:00
Akşam Seansı Sonu – 23:00
Akşam Seansı Gün sonu – 23:15
VİOP akşam seansında işlem gören enstrümanlar nelerdir?

Akşam seansında Endeks Vadeli İşlem Sözleşmeleri (BIST 30, BIST Banka, BIST Sınai, BIST Likit Banka ve BIST Banka Dışı Likit 10) ve Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmeleri işlem görmektedir.

Normal seans içinde ve sonrasında emrin akşam seansında geçerli olması isteniyorsa, emir gönderilirken "AS (Akşam Seansı)" seçeneği işaretlenerek gönderilmelidir.

VİOP’ta başlangıç teminatı ve sürdürme teminatı nedir?
VİOP' ta pozisyon almak isteyen yatırımcıların yapmak istedikleri işlem miktarına göre hesaplarında teminat bulunması gereken tutara başlangıç teminatı denir. Başlangıç teminatınız piyasadaki olumsuz fiyat değişimleri sonucunda oluşan zarar dolayısıyla ineceği asgari teminata ise sürdürme teminatı denir, Sürdürme teminatı, yeni mevzuata göre %100 ‘dür
Teminat tamamlama çağrısı (Margin Call) nedir, nasıl oluşur?
Bulunması gereken teminat seviyesinin altına düşen hesaplar için Takasbank tarafından yapılan çağrıya teminat tamamlama çağrısı denir. Teminat tamamlama yükümlülüğü ertesi gün 14:00’a kadar yerine getirmesi istenir.
Uzlaşma Fiyatı Nedir?
Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda alım satıma konu sözleşmelerde gün sonunda teminatların güncellenmesi ve geçici kâr zararların hesaplanmasında baz alınan değerleme fiyatıdır. Bu fiyat kapanış fiyatından farklı olabilir.
Vadeli işlem sözleşmesinde uzun (Long) ve kısa (Short) ne demektir?
Her vadeli işlem sözleşmesinde uzun ve kısa olmak üzere iki taraf vardır. Vadeli işlem sözleşmesinde uzun taraf dayanak malı teslim alma hak ve yükümlülüğüne sahip olan, kısa taraf ise bunu teslim etmekle yükümlü olan taraftır.
VİOP'ta hangi emir türleri kullanılıyor?

Limitli Emir (LMT): Belirlenen limit fiyat seviyesine kadar işlem gerçekleştirmek için kullanılan emir yöntemidir. Bu yöntem kullanıldığında fiyat girilmesi zorunludur.

Piyasa Emri (PYS): Emrin girildiği anda ilgili sözleşmede piyasada bulunan en iyi fiyatlı emirden başlayarak emrin karşılanması amacıyla kullanılan emir yöntemidir. Piyasa yöntemi seçildiğinde ekranda oluşan “En İyi Fiyat” seçeneğinin işaretlenmesi durumunda ise emir sadece piyasada o anda bekleyen en iyi fiyat seviyesindeki emirlerle eşleşir.

Kapanış Fiyatından Emir (KAP): Gün sonunda hesaplanan uzlaşma fiyatı üzerinden işlem gerçekleştirmek amacıyla kullanılan emir yöntemidir. Uzlaşma fiyatı hesaplandıktan sonra “kapanış fiyatından” emirler karşı tarafta bekleyen “kapanış fiyatından” emirlerle eşleşir. Alış ve satış tarafında bekleyen “kapanış fiyatından” emirler eşleştikten sonra kalan “kapanış fiyatından” emirler uzlaşma fiyatını karşılayan normal seans emirleri ile eşleşir. Kapanış Fiyatından emirler sadece “kalanı pasife yaz” emir türü ve “seans” emir süresi kullanılarak sisteme gönderilebilir.

Kalanı Pasife Yaz (KPY): Emrin girildiği anda tamamının gerçekleşmesi esas olmakla birlikte, tamamının gerçekleşmemesi durumunda kalan miktarın maksimum emir miktarına kadarlık kısmının, emrin gerçekleştiği son fiyat üzerinden pasife limit emir olarak yazılması için kullanılan emir türüdür.

Gerçekleşmezse İptal Et (GİE): Girildiği anda, pasifte karşı tarafta bekleyen emirlerin durumuna göre emrin tamamının gerçekleşmesi, aksi takdirde tamamının iptal edilmesi için kullanılan emir türüdür.

Kalanı İptal Et (KİE): Girildiği anda, pasifte karşı tarafta bekleyen emirlerin durumuna göre emrin tamamının gerçekleşmesi, aksi takdirde gerçekleşmeyen kısmının iptal edilmesi için kullanılan emir türüdür.

Şarta Bağlı Emir (SAR): Bu emir türü, emri giren tarafından ilgili sözleşme için belirlenen fiyattan (aktivasyon fiyatı) ya da daha kötü fiyatlardan Piyasada işlem olması durumunda, emrin sistemde aktif hale gelmesi amacıyla kullanılır. Şarta bağlı emir türünün kullanılması durumunda, emrin fiyat giriş yönteminin yanı sıra aktivasyon fiyatının belirtilmesi de zorunludur.

Seans Emri (SNS): Emir sadece girildiği seansta geçerlidir. Seans sonuna kadar eşleşemezse sistem tarafından otomatik olarak iptal edilir.

Günlük Emir (GUN): Emir girildiği günde geçerlidir. Gün sonuna kadar eşleşemezse sistem tarafından otomatik olarak iptal edilir.

İptale Kadar Geçerli Emir (İKG): Emir girildiği seanstan itibaren iptal edilene kadar geçerlidir. Bu emir süresi seçildiğinde, emrin iptal edilmediği ve eşleşmediği durumda, emir sözleşmenin vade sonuna kadar geçerli olur ve vade sonunda sistem tarafından otomatik olarak iptal edilir.

Tarihli Emir (TAR): Emir, sisteme girilen tarihe kadar geçerlidir. Belirtilen tarihe kadar eşleşmezse ya da iptal edilmezse, bu tarihte gün sonunda sistem tarafından otomatik olarak iptal edilir. Sistemde, sözleşmenin vade sonundan daha ileri bir tarih girilmesine izin verilmez. Günlük akış içerisinde sadece bir seans olduğu için “seans” ve “gün” emirleri aynı süreye işaret etmektedir. Her iki süre için de günlük fiyat hareket limitleri geçerlidir. “İptale kadar geçerli” ve “tarihli” sürelerinin seçilmesi durumunda, günlük fiyat hareket limitlerinin dışında emir girilebilir.

VİOP’ta işlem maliyetleri nelerdir?

Piyasada gerçekleştirilen alım-satım işlemleri üzerinden;

Pay Piyasası endekslerine dayalı sözleşmelerde borsa payı işlemin her iki tarafından opsiyon sözleşmeleri için prim hacminin ve vadeli işlem sözleşmeleri için işlem hacminin %0,004’ü (yüz binde dört) oranında.

Pay Piyasası endekslerine dayalı sözleşmeler dışındaki sözleşmelerde* ise borsa payı, işlemin her iki tarafından opsiyon sözleşmeleri için prim hacminin ve vadeli işlem sözleşmeleri için işlem hacminin %0,003’ü (yüz binde üç) oranında borsa payı alınır.

ViOP nemalandırma nedir?
Müşterinin hesaplarında bulunan tüm TL cinsi nakit günlük olarak nemalandırılmaktadır. Nemalandırılmış tutar ertesi gün hesaba yansıtılır. Nemalandırma istemeyen müşterilerin dilekçe yazarak temsilcilerine mail atmaları gerekmektedir. 15:40’ dan önce VİOP hesabına yatırılan tutarlar nemalandırılmış olacaktır.
VİOP’ta kullanılan teminatlandırma yöntemi nedir?

VİOP'ta portföy bazında teminatlandırma yöntemi kullanılır. Portföy bazında teminat hesaplamasına esas teşkil edecek parametreler Takasbank tarafından belirlenir. Takasbank, portföy bazında teminatlandırma işlemlerinde Standard Portfolio Analysis of Risk (SPAN) algoritmasını kullanır.

SPAN, portföy riski bazında, takas kurumu ve müşteri detayında gerekli teminatı hesaplayan bir sistemdir. SPAN algoritmasında, değişik fiyat ve volatilite değişim seviyelerine dayalı olarak oluşturulan senaryolar arasından maksimum risk göz önünde bulundurularak, teminat tutarı portföy bazında hesaplanmaktadır.

VİOP’ta teminatlandırma nasıl yapılıyor?

Sistemde, işlem öncesi ve işlem sonrası olmak üzere iki katmanlı bir risk yönetimi yapısı oluşturulmuştur. İşlem öncesi risk yönetimi, işlem öncesi risk yönetimi uygulaması olan PTRM tarafından yapılmaktadır. PTRM, sisteme girilen emirler ve gerçekleştirilen işlemlerden dolayı karşılaşılabilecek olası riskleri kontrol etmeye ve söz konusu riskleri izlemeye yönelik olarak işlem ve takas platformları ile entegre olarak geliştirilmiş bir risk yönetimi uygulamasıdır. Uygulama ile işlem terminali, FixAPI ve OUCH protokollerinden sisteme gönderilen emirlerin ve gerçekleşen işlemlerin riskleri kontrol edilir. Risk kontrolleri emirler sisteme kabul edilmeden önce (emir öncesi), kabul edildikten sonra (emir sonrası) ve işlem anında olmak üzere farklı aşamalarda yapılabilir.

İşlem sonrası risk yönetimi Takasbank tarafından yapılır. Piyasada gerçekleştirilen işlemler için portföy bazında teminatlandırma yöntemi olan SPAN uygulanır. Portföy bazında teminat hesaplamasına esas teşkil edecek parametreler Takasbank tarafından belirlenir ve duyurulur. Risk yönetimi ve teminatlandırma yöntemine ilişkin olarak Takasbank Merkezi Karşı Taraf Mevzuatı hükümleri uygulanır.

VİOP’taki ‘Riskli Hesap’ ne anlama gelmektedir?
Sistemde bir işlem gerçekleştikten sonra hesabın son pozisyon bilgisi ve gün içinde yeni fiyatlara göre güncellenmiş parametreler dikkate alınarak bulunması gereken teminat ve kullanılabilir teminat hesaplanacaktır. Kullanılabilir teminatın negatif olması durumunda hesap riskli duruma geçecek ve bu hesabın bekleyen tüm emirleri iptal edilecektir. Bu durumda, ilgili hesap sadece pozisyon azaltıcı emirler girebilecektir. Mevcut durumda uygulanan kontrolde emir uygulaması kaldırıldığından, birden fazla pozisyon azaltıcı emir girilebilecektir.
VİOP için ayrı bir hesap açmak gerekir mi?
Osmanlı Yatırım’ da tek hesap üzerinden tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Viopta vergilendirme nasıldır?
Diğer tam ve dar mükellef kurumlar için stopaj oranı %10 olarak uygulanacaktır.
Görüntülü Hesap Aç
Hesap Aç
Bülten Talep
Eğitimler
BES Formu